Farm Food Rawhide – Záruka

Prohlášení společnosti Farm Food B.V.
ohledně negativních zpráv o surové kůži
na Facebooku a na internetu

Již delší dobu se na Facebooku a na nejrůznějších (především amerických) internetových stránkách šíří zprávy o škodlivých výrobních postupech žvýkacích pamlsků pro psy, v nichž se řeší veškeré žvýkací pamlsky bez rozdílu a všem se připisuje výroba ze surové kůže.

Ačkoli podle našeho názoru jde pouze o strašení a vyvolávání paniky (bez jakéhokoli reálného základu), samozřejmě chápeme obavy potenciálních zákazníků, a proto bychom vám rádi poskytli informace ohledně kvality výrobků naší řady Farm Food Rawhide.

Žvýkacích pamlsků pro psy vyrobených z kůže (obecně řečeno ze surové kůže) se prodává velké množství a jejich kvalita je různá. Mnoho z nich se vyrábí z činěné kůže. Od roku 1996 společnost Farm Food prodává výhradně žvýkací pamlsky pro psy vyrobené z podkožní tkáně. Při výrobě žvýkacích pamlsků vůbec nepožíváme surovou kůži.

Víme, že v některých zemích se ke konzervaci kůží před jejich zpracováním do formy žvýkacích pamlsků pro psy používají různé chemikálie. Tento typ konzervace je nutný, protože kůže se často přepravují na dlouhé vzdálenosti a trvá velmi dlouho, než jsou dopraveny do výrobního zařízení, kde se zpracovávají. Většina takových zemí se nachází na Dálném východě. Několik druhů chemikálií se používá i k odstranění chlupů a štětin z kůží.

Společnost Farm Food žádné takové chemikálie (většinou jde o metalické soli) nepoužívá. Plně si uvědomuje, jak negativní následky mohou mít pro zdraví psů. Podkožní tkáň se dodává do našeho výrobního zařízení v čerstvém stavu a používaní těchto chemikálií považujeme za zastaralý přístup.

V době dodávky do našeho výrobního zařízení je podkožní tkáň navíc oddělena od surové kůže, takže tato podkožní tkáň nikdy nepřichází do kontaktu s typy chemikálií, které se používají k odstraňování chlupů a štětin z kůže.

Naše výrobky pravidelně testujeme na přítomnost arzénu, olova, kadmia, rtuti a dalších látek. Jde obecně o kovy, které jsou běžně přítomny v metalických solích používaných ke konzervaci.

Stejné podkožní tkáně, které používáme při výrobě žvýkacích pamlsků pro psy, obsahují kolagen a používají se i v potravinářském průmyslu, kde se z nich vyrábí želatina. Želatina má širokou škálu různých použití, například při výrobě sladkých nápojů, cukrovinek (gumových medvídků), polévek a pudinků. Běžně se také používá k výrobě potahových látek (kapslí) na léky. Poslední zmíněný příklad vrhá velmi dobré světlo na kvalitu surové kůže, s níž pracujeme. Je-li na světě odvětví, kde se lze naprosto spolehnout na kontrolu a regulaci používaných přísad, bezpochyby je to farmaceutický průmysl!

Článek, který (v současnosti) koluje na Facebooku, tvrdí, že surová kůže se bělí chlorem a peroxidem vodíku. V skutečnosti by však bělení peroxidem vodíku vyžadovalo extrémně vysoké koncentrace roztoku (až 10 %). Podkožní tkáň, kterou používáme při výrobě našich pamlsků, má přírodní krémově bílou barvu a není bělena. Používáme však nízké koncentrace peroxidu vodíku (do 3 %) k likvidaci veškerých přeživších bakterií. Tato koncentrace nepředstavuje riziko a během výrobního procesu se zcela opláchne vodou. Během propírky a máchání se peroxid vodíku zcela rozloží na vodu (H2O) a kyslík (O2). Stejně nízké koncentrace peroxidu vodíku také ve skutečnosti produkuje lidské tělo.

Podkožní tkáň si během celého výrobního procesu uchovává krémově bílou barvu. Nepoužíváme barviva, abychom skryli nedokonalosti, např. tečky nebo různé barevné odstíny. Surová kůže představuje přírodní produkt, což znamená, že není vždy zářivě bílá. Dostáváte přesně to, co vidíte.

Podle některých zpráv se při výrobě pamlsků ze surové kůže používá lepidlo. U nás se lepidlo nepoužívá v žádném okamžiku výrobního procesu. Samozřejmě nemůžeme hovořit za další výrobce a jejich výrobky. Podkožní tkáň je díky procesu sušení a faktu, že se skládá z kolagenu, samolepicí. Proto po vysušení drží stálý tvar. Používání lepidla zkrátka není vůbec nutné.

Dříve jsme surové kůže dováželi z Jižní Ameriky, ale již několik let máme uzavřenu smlouvu o výrobě s dodavatelem z Turecka, jehož zařízení pravidelně navštěvujeme, a tak můžeme zaručit kvalitu.

Mnoho žvýkacích pamlsků pro psy pochází z Asie (především z Číny, Thajska a Indie). Kvalita žvýkacích pamlsků pro psy vyráběných v těchto zemích je často velmi nízká a výrobní proces lze jen složitě sledovat či kontrolovat. Proto žvýkací pamlsky pro psy vyrobené v těchto zemích nejsou v naších nabídce.

Obzvláště jeden článek již několik let koluje na Facebooku a na internetu pravděpodobně – právě tento článek inspiroval v roce 2014 nizozemskou televizní stanici k natočení jednoho dílu série pro spotřebitele s názvem „Keuringsdienst van Waarde“. Gerrit de Weerd, ředitel a majitel společnosti Farm Food, v tomto programu při návštěvě producentského týmu vystoupil s věcným a užitečným příspěvkem. Článek, na který odkazujeme, byl v programu jasně ukázán.

Odkaz na zmíněný program naleznete níže.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Rozhovor s Gerritem de Weerdem začíná v čase 22.05.)

Jistě víte, že kvalita žvýkacích pamlsků, které se dnes prodávají, může neuvěřitelně kolísat. Situace je bohužel taková, že o veškerých žvýkacích pamlscích (obecně ve tvaru uzlíku) se často mluví dohromady jako o „surové kůži“. S tím ovšem nemůžeme souhlasit.

Doufáme, že toto vysvětlení poněkud zmírnilo vaše obavy a. že se nám podařilo vyvážit situaci a utlumit „paniku“ vyvolávanou články na internetu a v diskusích na sociálních sítích.

Máte-li jakékoli další dotazy ohledně tohoto tématu, můžete se na nás samozřejmě kdykoli obrátit. Velmi rádi vám pomůžeme. Pokud byste rádi obdrželi toto vysvětlení v digitální podobě, bez obav se na nás obraťte. Rádi vám tento dokument zašleme.

Jménem týmu společnosti Farm Food děkuji za pozornost.

S přátelským pozdravem,
Maarten de Weerd, M.Sc.
Manažer kvality a odborník na výživu

Čeština