Proč naše produkty neobsahují cizrnu ani batáty?

Kikkererwten en andere peulvruchten (dus ook sojabonen) bevatten twee zeer negatieve stoffen, namelijk:

Antigeny

Antigen je molekula, která má schopnost vyvolat  takovou reakci imunitního systému, při které se vytvářejí protilátky. Jakmile do těla proniknou viry a bakterie, tělo je vyhodnotí jako cizorodé látky a spustí se imunitní reakce, která vede k vyléčení. Pokud molekula, která do těla pronikne, není bakterie ani virus, a tedy nemůže napáchat žádnou škodu, je imunitní reakce naopak nežádoucí. Ale ve chvíli, kdy není pronikající molekula rozpoznána jako neškodná, dojde ke stejné imunitní reakci, což vede k alergiím.

Semena bobovitých rostlin, mezi něž patří i hrách, cizrna a soja, obsahují bílkoviny, které trávicí enzymy (trypsin) ve střevech nedokáží rozložit. Tyto molekuly bílkovin jsou ale tak malé, že mohou být stěnou střeva pohlceny, a tam způsobují výše uvedenou imunitní reakci.

Když tímto způsobem ve stěně střeva vznikne několik drobných zánětů, hrozí riziko tzv. syndromu děravého střeva, který má negativní důsledky.

Nestravitelné cukry: Rafinóza a stachyóza.

Rafinóza a stachyóza jsou nestravitelné cukry, které slouží mimo jiné k ochraně rostlinných buněk před chladem a vysycháním. Při konzumaci některých potravin, jako například batátů, fazolí a hrachu, mohou rafinóza a stachyóza způsobit nadýmání. V tenkém střevě se totiž tyto cukry nemohou strávit a rozkládají se až ve střevě tlustém. Z tohoto důvodu tedy vznikají plyny (vodík a oxid uhličitý). Jen si představte, jaký efekt má takový hrnec hrachovky.

Sojový olej neobsahuje bílkoviny ani cukry, žádné antigeny ani nestravitelné cukry v něm tedy nenaleznete.