Proč nepřidávat mleté kosti jako zdroj vápníku/fosforu?

Samotné maso obsahuje značné množství fosforu a ačkoli jsou mleté kosti jako zdroj vápníku finančně velmi zajímavé, zvolili jsme v zájmu celoživotního zdraví psů směs anorganických minerálů vápníku/fosforu. Ta zajišťuje vyvážený poměr vápníku/fosforu v potravě, vstřebávání a v důsledku toho i biologickou dostupnost v souladu s denními potřebami štěňat i dospělých psů.

Vždy je těžké určit vyvážený poměr vápníku/fosforu v kostech, natož pak v případě přimíchání mletých kostí do krmiva. Existuje důvod, proč vlci nežvýkají/neokusují/nežerou kosti, dokud se jim opětovně nevyprázdní žaludek. Vlci okusují kosti až po spořádání potravy, nikdy však v jeho průběhu.

K uvolnění vápníku z kostí je zapotřebí natolik nízká hladina pH (stupeň kyselosti) v žaludku, aby mohly vápník z kostí rozpustit žaludeční šťávy. Jen tak se vápník (a fosfor) dále vstřebají do střevního kanálu a jsou k dispozici pro metabolismus.

Když je v žaludku dosud nestrávená potrava, je hladina pH v žaludku tak vysoká, že se vápník z kostí rozpustí buďto neúplně nebo vůbec, a díky tomu je dostupnost vápníku a fosforu z takového zdroje nejistým faktorem.

Proto jsme se rozhodli mleté kosti v krmivu Farm Food nepoužívat. Potrava je v konečném důsledku hlavním denně se vyskytujícím faktorem s dopadem na zdraví vašeho psa.

Žvýkací kost Farm Food Rawhide nebo jelení paroží na žvýkání Farm Food Antler (na bázi přirozeně shozeného jeleního paroží jelena lesního) jsou vhodné čas od času, nicméně vždy až po krmení.